Svenskarna i Serie A

När Robin Olsen skrev på för Roma efter fotbolls-VM i Ryssland följde han i en lång och fin tradition. Genom åren har många svenska spelare hittat till Serie A och haft framgångsrika karriärer under den italienska solen. Här presenteras några av de största svenska fotbollsexporterna.

Det började redan efter att Sverige vann OS-guld 1948. Den fantastiska anfallstrion Gre-No-Li värvades inför säsongen 49/50 till AC Milan där de blev lika framgångsrika som i landslaget. Bakom akronymen döljer sig Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm. Flera svenskar ur OS-laget hamnade i Italien.

Andra stora spelare som kom till storklubbarna i Italien var Lennart “Nacka” Skoglund och Kurt “Kurre” Hamrin. Nacka var länge Inters anfallsstjärna och Kurre spelade bland annat i Fiorentina och Milan. Gunnar Nordahls storebror Knut spelade ett par säsonger för Roma. Arne Selmosson är en unik spelare eftersom han spelade för både Lazio och Roma, tre år i varje klubb, och är den ende spelare som har gjort mål för båda klubbarna i derbyt. Hans Jeppson spelade i Napoli.

Sven-Göran Erikssons sejour i Italien och hans UEFA-cupvinst med IFK Göteborg 1982 ledde till att en mängd svenska spelare från den generationen hamnade i Italien. Den mycket populäre expertkommentatorn på SVT, Glenn Strömberg, var en av dem. Han spelade i Atalanta i flera år. Glenn Hysén spelade ett par år i Fiorentina. Dan Corneliusson spelade fem år i Como 1907, medan klubben låg i Serie A.

Framgång föder framgång. Ur det svenska succélandslaget som vann VM-brons 1994 spelade flera i Italien under några år. Tomas Brolin gjorde sina fem år i Parma. Stefan Schwarz spelade tre år i Fiorentina. Jonas Thern lirade i Napoli och Roma. Klas Ingesson tjänstgjorde i Bari och Bologna, vilket även Kennet Andersson gjorde. Till och med Martin Dahlin har Serie A-erfarenhet. Han gjorde tre matcher för Roma.

Fotbolls-VM är ett stort skyltfönster för landslagsspelarna att visa upp sig och ett bra tillfälle för hugade storklubbar att se vad spelarna går för. Serie A har tappat lite i status de senaste åren till förmån för Premier League.