De främsta VM-nationerna

Det har spelats 21 världsmästerskap i herrfotboll sedan det första spelades i Uruguay 1930, trots det är det bara åtta olika nationer som har stått som slutsegrare av turneringen. Brasilien, som spelat samtliga VM, har vunnit flest gånger. Tätt följt av Tyskland och Italien. Tyskland har faktiskt varit i final en gång mer än Brasilien men har bara vunnit den fyra gånger mot Brasiliens fem.

När vi talar om Tyskland menar vi det återförenade Tyskland från år 1990 och dessförinnan Västtyskland. Brasilien har även två andraplatser, två tredjeplatser och två fjärdeplatser genom åren. Tyskland har förutom sina fyra guld även fyra andraplatser, fyra tredjeplatser och en fjärdeplats. Italien har vunnit fyra guld, två silver, ett brons och en fjärdeplats. Brasilien, Tyskland och Italien är således de tre stora VM-nationerna. Brasilien är det enda sydamerikanska land att vinna VM i Europa och Tyskland är det enda europeiska land att vinna VM i Sydamerika.

Sedan har vi en trio länder som alla har vunnit VM två gånger. Dessa är Uruguay, Argentina och Frankrike. Uruguay har dessutom tre fjärdeplatser. Uruguay var den första VM-segraren. Argentina har utöver sina guld även tre silver. Frankrike har även ett silver, två brons och en fjärdeplats på meritlistan. Sedan har vi två länder som har vunnit varsin gång, England och Spanien. England har dessutom skrapat ihop två fjärdeplatser. Spanien har förutom sitt guld även en fjärdeplats.

Av alla länder som aldrig har vunnit VM finns det några stycken som är värda att nämna i en sådan här text. Det första är Nederländerna som har vunnit silver tre gånger och dessutom ett brons och en fjärdeplats. Ungern och Tjeckoslovakien har båda vunnit silver två gånger var. Tjeckoslovakien finns ju inte längre. Efter dessa stornationer kommer så Sverige med sitt silver, två brons och en fjärdeplats. En ny silvermedaljör är Kroatien som även har ett brons sedan tidigare.

Det finns en handfull värdnationer som har arrangerat mer än ett VM. Dessa är Italien, Frankrike, Tyskland, Mexiko och Brasilien. När VM 2026 arrangeras kommer USA också upp på den listan samtidigt som Mexiko blir det enda land som har arrangerat tre VM-slutspel.

De främsta VM-nationerna på damsidan är inte samma som på herrsidan. USA är i en klass för sig med sina tre guld, ett silver och tre brons. USA har spelat mer än varannan VM-final i damfotboll. Tyskland har två guld, ett silver och två fjärdeplatser. Norge har ett guld, ett silver och två fjärdeplatser medan Japan har ett guld och ett silver. Efter denna toppkvartett inom damfotbollen följer så Sverige med ett silver och två brons.