De italienska storklubbarna

Fotbollsklubbarna i italienska Serie A har oftast en lång och ärofull historia. Fotbollen i Italien har ofta utvecklats av att det i flera storstäder finns mer än ett topplag. Det har inneburit att klubbarna har konkurrerat och drivit varandra framåt. Det innebär tyvärr också att en stads befolkning kan vara djupt splittrad mellan de två lagen, och viss huliganism har förekommit med en del tragiska konsekvenser. Här följer en kort presentation av några storklubbar.

  • Rom. I landets huvudstad spelar de två storklubbarna Roma och Lazio. Roma grundades 1927 och förutom Lazio ser de som sina främsta rivaler Milan, Inter, Juventus och Napoli. Lazio grundades 1900. De båda romerska storklubbarna har Stadio Olimpico som hemmaarena och derbyt mellan de två är alltid hett.
  • Milano. I Italiens andra stad hittar vi de två storklubbarna Inter och Milan. Hemmaarena för de båda är San Siro. Inter bildades 1908 och det är den enda klubben som aldrig har åkt ur högsta serien. Milan grundades 1899.
  • Neapel. I Italiens tredje stad spelar Napoli. Klubben grundades 1926 och deras hemmaarena är Stadio San Paolo. Napoli har ingen lokalkonkurrent i högsta serien.
  • Turin. Italiens fjärde stad har de två storklubbarna Juventus och Torino. Juventus grundades 1897 och hemmaplan är Juventus Stadium. Torino grundades 1906 och deras hemmaarena är Stadio Olimpico Grande Torino.