Fotbollen i Sverige

I slutet av 1800-talet kom fotbollen först till Göteborg, där klubbarna Lyckans Soldater och Örgryte IS spelade den första matchen i Sverige 1892. Några år senare hade sporten spridit sig till huvudstaden och klubbar som Djurgårdens IF, AIK och Hammarby såg snart sitt ljus, innan 1900-talet tog över och fotobollen växte snabbt till att bli en av landets största idrottsrörelse.

Det historiska 1958 och 1994

Sverige var värdland för världsmästerskapen i fotboll 1958. För Sveriges del, kom turneringen att gå till historien, för att man lyckades ta sig enda till finalen där man förlorade mot Brasilien med 2-5 vilket ändå innebar att man fick silvret. För fotbollen i stort, blev turneringen historisk för att det var första gången legendaren Pelé , bara 17 år gammal, visade upp sig för världen på ett makalöst sätt. Det dröjde sedan till 1994, under VM i USA, innan Sverige lyckades nå en plats på pallen där man efter ett oförglömligt slutspel tog bronset. Turneringen har också betecknats som en av de största händelserna i Svensk idrottshistoria. Sedan dess drömmer många svenska fotbollsfans om att få närvara vid ett VM där Sverige går lika långt. Det är inte alltid billigt att ta sig till ett fotbolls-VM och ett finansieringsalternativ när chansen kommer kan vara ett fördelaktivt privatlån på zmarta för att bekosta resan.

Pionjärer inom damfotboll

Sverige har haft många framgångar inom damfotboll och var också pionjär med att starta ett

seriespel för kvinnor 1970 och sedan dess har damfotbollen utvecklats i rasande takt, både i Sverige som internationellt. Även om fotboll till en början var en sport där framför allt män tilläts spela, finns det belägg för att matcher för kvinnor spelades så tidigt som 1790 i Skottland. Under första världskriget blev fotboll en allt större sport för kvinnor och det har kallats “fotbollens bäst bevarade hemligheter” att fotbollen under en tid var betydligt större sport för kvinnor än för män. Matcherna lockade då över 70 000 åskådare till fotbollsplanerna runtom i England. Kvinnorna tog över fabriksjobben då männen värvades till krigsfronten, och en naturlig aktivitet för att stärka sammanhållningen blev på samma vis som för männen, fotbollen.

Första matchen 1920

Den första internationella fotbollsmatchen för kvinnor 1920, stod mellan det engelska laget “Dick, Kerr’s Ladies FC” som mötte ett franskt lag , med spelare från flera olika håll. Damfotbollen började vid det här laget få en större publik än vad herrfotbollen tidigare uppnått, och 1921 antogs ett förbud mot damfotboll på de större arenorna i England, som inte togs bort förrän 1971.

Ett första Dam-VM

Kina stod 1991 värd för det första världsmästerskapet för damfotbollen, som vanns av USA. Prispengar kom dock inte in i bilden förrän Kina åter arrangerade ett VM för damer 2007.