Fotbolls-VM i Frankrike 2019

Så var då damernas succéartade fotbolls-VM över för den här gången. Med succé avses inte endast, eller främst, att Sverige återigen lyckades komma på medaljplats efter många års väntan. Detta tack vare en snabbare och mer anfallsvänlig fotboll än vi är vana att se svenska landslag prestera. Nej, succén avser hela turneringen! Aldrig har damfotbollen fått sådan uppmärksamhet som 2019, det sattes publikrekord framför TV-apparaterna. Sällan har vi sett sådan rapp, rolig och spännande fotboll som presterades under VM-turneringen i Frankrike 2019. Detta gör att förväntningarna ställs ännu högre inför stundande turneringar. Förhoppningsvis betyder det även att FIFA börjar se damfotbollens potential. FIFA-gubbarna brukar ju kunna sniffa sig till pengar. Det är skandal att damerna inte får samma vinstpengar som herrarna, det är skandal att dam-VM spelas samtidigt som andra FIFA-turneringar, och det är skandal att man experimenterar med nya regler i ett dam-VM.

Glädjeämnen

Det finns flera positiva saker att omnämna från 2019 års VM. Först och främst kvaliteten och attackviljan hos flertalet lag, och att bredden ökar. Förr tänkte man på USA eller Tyskland som självklara segrare. Visserligen vann USA igen i år, men de var sannerligen inte ohotade. Det är positivt att damfotbollen i flera “macholänder” är på stark frammarsch. Lagen från Spanien, Frankrike och Italien behöver verkligen inte skämmas över sig. EM-vinnarna Nederländerna knep ett silver, i sitt andra VM hittills. Förr talade man om de atletiska spelarna från USA, men det är tydligt att alla andra knappar in på den punkten. De har tränat hårt för att komma till VM. Vare sig det gäller träning eller avkopplande hiking är ett par bra vandringskängor bra att ha. Positivt är också att annonsörer och TV-bolag satsar stort på dam-VM. Det kommer ge mer pengar som kan komma förbunden till del så att det blir ännu bättre i framtiden. En annan glad nyhet är hur Japan trots en kraftig föryngring kunde göra så bra ifrån sig. Positivt var också att för första gången tog sig två afrikanska lag, Nigeria och Kamerun, till åttondelsfinal.

Smolk i glädjebägaren

Några problem måste vi ändå ta upp. Kvaliteten på domarna är mycket ojämn, och VAR underlättade inte deras situation på planen, snarare tvärtom. Det är dags att diskutera om inte FIFA:s bästa domare ska döma i damturneringarna, oavsett kön. Varför måste det vara kvinnliga domare bara för att det är damspelare? Det finns för få riktigt bra kvinnliga domare just nu. Jämnheten på lagen är en annan sak. Det diskuteras att utöka deltagarantalet till 32 länder, men det skulle ge fler matcher av typen USA-Thailand (13-0). Det vore bättre att avvakta med en utökning och i stället satsa på att stötta de “sämre” ländernas inhemska ligor, tränar- och domarutbildningar med mera. Ett stort sorgebarn i VM var att man införde nya regler strax innan turneringen, som både spelare, domare och VAR var osäkra på. Nya regler ska man testa i lägre turneringar, man ska inte använda dam-VM som ett försökslabb.

Med det sagt får vi hoppas på många fina dam- och herrturneringar i framtiden. Sverige har ju i och med tredjeplatsen kvalificerat sig till OS!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *