Heyselkatastrofen

39 människor miste livet den 29:e maj när de skulle se på finalen i UEFA-cupen mellan Liverpool och Juventus. Matchen spelades på Heyselstadion i Bryssel trots att de båda klubbarna ville få matchen flyttad till en bättre arena. Heyselstadion var i uselt skick och höll på att falla sönder.

På stadions båda kortsidor fanns tre ståplatssektioner. Juventussupportrarna fick tre sektioner på ena sidan men Liverpoolfansen fick endast två på den andra sidan. Den tredje sektionen på den sidan var tänkt att vara en “neutral” sektion för främst belgisk publik. Dessvärre fanns det en stor italiensk diaspora i Belgien och många av biljetterna till den sektionen köptes av Juventusanhängare. Det ledde till att Liverpoolfans och Juventussupportrar kom att stå ganska nära varandra inne på arenan.

En timme före match började fansen från de båda lägren häckla varandra och kasta stenar på varandra. Liverpoolfansen gjorde ett utfall mot Juventusanhängarna och ett tillfälligt stängsel mellan sektionerna revs ned och de få poliser som stod på vakt kunde inte få stopp på Liverpools supportrar.

Publiken på den blandade sektionen fick panik och försökte fly undan de anstormande engelsmännen. Det resulterade i att många åskådare klämdes ihjäl mot en mur på sidan av den sektionen. Till slut rasade muren och publiken kom undan. Matchen spelades trots katastrofen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *