Juventus

Fotbollsklubben Juventus från Turin är den mest framgångsrika fotbollsklubben i italienska Serie A. Klubben bildades den 1:a november 1897. Juventus betyder “ungdom” på latin och laget har dessutom ett flertal smeknamn. De kallas bland annat för “zebrorna” tack vare sitt hemmaställ som är svart- och vitrandigt. Ett annat populärt namn är “La vecchia signora” som betyder “den gamla damen”.

Juventus har vunnit flest ligatitlar i Italien, hela 34 stycken, trots att de blev fråntagna två ligavinster efter domarskandalen 2006. Då blev klubben straffad för sin inblandning i försöken av några storklubbar att få partiska domare till sina matcher. Varje gång klubben har vunnit tio ligatitlar lägger de till en ny stjärna på matchtröjan. I dagsläget har de alltså tre stjärnor.

Juventus har även bland annat vunnit UEFA-cupen tre gånger och UEFA Super Cup två gånger. Klubben och dess supportrar var inblandade i den stora Heyselkatastrofen 1985 då de spelade UEFA-cupfinal mot Liverpool. Det var mest Juventussupportrar bland de 39 omkomna i katastrofen.

Juventus har alltid haft ett stort antal av världens bästa spelare på lönelistan. För närvarande är till exempel Cristiano Ronaldo, Juan Cuadrado, Blaise Matuidi och Mehdi Benatia anställda av klubben. Tidigare storheter inkluderar storlirare som Zlatan Ibrahimović, Kurt Hamrin, Michael Laudrup och Zinedine Zidane. Juventus är FIAT:s klubb och det sitter en Agnelli i styrelsen.