Lennart “Nacka” Skoglund

Karl Lennart “Nacka” Skoglund föddes på julafton 1929. Han fick genom åren, likt en annan Messias, en stor skara beundrare. Det var många på Söders höjder som såg honom som en fotbollsfrälsare, vilket han också många gånger var. “Nacka” var vänsterfotad, kvick, kunde dribbla och hade en bra blick för spelet. Dessutom hade han ett hårt skott. Skoglund började spela för lokalklubben BK Stjärnan och fortsatte sedan i Hammarby. 1949 blev han värvad till AIK i Allsvenskan. “Nacka” lär ha krävt 1000 kronor, en kostym och en kappa till sin mamma i övergångssumma. “Nacka” förstod nog aldrig sitt värde. 1950 blev han uttagen till Presslaget som mötte det svenska landslaget i en match. “Nacka” gjorde två mål på landslaget och passade fram till det tredje. Han blev genast uttagen till landslaget som åkte till Brasilien-VM samma år.

Åren i Italien

I VM gjorde “Nacka” intryck, både på den brasilianska publiken och på det italienska landslaget. Detta ledde till att Milanoklubben Inter kom till Södermalm för att värva honom. 1950 gjorde han debut för Inter i en match mot Milan, efter endast fem matcher i AIK-tröjan. Ett snabbare avancemang har väl sällan skådats i fotbollshistorien. “Nacka” gick från division II-spel med Hammarby, till landslagsdebut, över allsvensk debut till spel i toppen av Serie A på mindre än ett år.

Man kan säga att “Nacka” gick från ett arbetarlag, Hammarby, till Milanos medelklasslag, Inter. Tröjorna var dock snarlika. Långrandiga gulsvarta i Hammarby och långrandiga blåsvarta i Inter. Vill du visa vilket lag du håller på kan du köpa en fotbollströja eller ett badlakan med tryck av klubbens emblem på.

Skoglund fick nio bra år med Inter, sedan gick karriären utför. “Nacka” kom hem för att spela VM 1958, och under tiden såldes han till Sampdoria i Genoa. Nu hade familjen inte längre ögonen på honom och hans drickande ökade. “Nacka” stannade tre år i Sampdoria innan de sålde honom till Palermo på Sicilien. Där vantrivdes “Nacka” och han lämnade klubben efter endast sex matcher.

Resan mot slutet

“Nacka” återvände till Milano men inga italienska klubbar ville längre ha honom. Han ringde upp Hammarby och bad att få komma tillbaka. Skoglund började spela för klubben igen 1964, det blev 56 matcher fram till 1967. Klubben försökte hjälpa “Nacka” till sysselsättning utanför fotbollsplanen men han misslyckades alltid med dessa arbeten. Hans alkoholism hade även börjat kombineras med tablettmissbruk. “Nacka” blev folkskygg och fick flera nervsammanbrott. Han förtidspensionerades som 42-åring. “Nacka” flyttade hem till mamman på Katarina Bangata. Den 8:e juli 1975 avled han i hemmet endast 45 år gammal.

En del av “Nackas” problem var att han blev sönderkramad av fansen och att många försökte tjäna pengar på honom genom åren. Han har liknats vid cirkushästen som springer runt i manegen med piskan vinande kring öronen.

“Nacka” har fått en staty på Katarina Bangata. Varje år på julafton högtidlighålls “Nackas” minne och födelsedag av föreningen “Nackas vänner” som samlas utanför hans port. Samma dag hedras han av “Bajen Fans” vid monumentet. Det är många på Södermalm som har helgonförklarat Skoglund. Det är inte särskilt snällt – att helgonförklara någon.