Ordna ett fotbollskalas!

Många är vi föräldrar som har svårt att hitta på roliga teman för sin familjs barnkalas, men detta är ett minne blott! Är dina barn intresserade av sport och kanske framför allt fotboll? då ska du fortsätta läsa nedanför där vi listar de bästa knepen och de roligaste lekarna för just ditt fotbollskalas!

Inbjudan och regler

Beroende på hur mycket tid och energi du har för att genomföra ett barnkalas styr även hur många gäster ni kan bjuda. Det optimala är såklart att bjuda hela klassen eller förskolegruppen, men detta kan även vara mycket ansträngande både för dig som förälder men även för ditt barn. Alternativet kan vara att endast bjuda de i samma ålder i förskola gruppen, eller helt enkelt gå efter tumregeln att bjuda så många gäster som år barnet fyller. Blir ditt barn 4 år gammal, bjud fyra gäster.

När ni har bestämt vilka barn som kommer att bjudas in till fotbollskalaset, gör fina inbjudningskort där ni kan involvera barnet. Att klippa ut runda former ur vitt papper för att sedan måla dit mönster skapar enkelt och fint fotbollskort. Använd den tomma sidan för att fylla i den information som ni vill delge. Var extra tydlig med när kalaset börjar och när det slutar, samt om det är ett tema. I detta fallet vore det trevligt om gästerna till exempel kom i sin favorit fotbollströja eller med någon form av plagg eller sak som kan kopplas till fotboll.

Lekar

Självklart ska barnen leka massa roliga lekar på kalaset! Eftersom fotbollstemat ska vara tydligt även här kan ni leka lekar som nedan listat:

  • Straffskott mot fotbollsmål, en förälder är klädd som målvakt och agerar därefter.
  • Dribbla mellan koner och passa bollen till en mötande kompis.
  • Skattjakt i trädgården efter den gömda fotbollen. Skapa ledtrådar på en karta som barnen ska följa. När de hittar bollen finns även godispåsar gömda på samma ställe. Detta är en bra aktivitet att avsluta med.

Mat och tårta

Att det ska finnas gott om mat, fika och tårta på ett barnkalas är mer en regel än ett undantag. På ett fotbollskalas passar det utmärkt med korv med bröd och någon typ av dryck. Till efterrätt är det extra festligt med en tårta formad som en boll. Till exempel en princesstårta med vitt lock och svart mönster på vilket blir en snygg fotbollstårta.

Utöver detta är det trevligt om barnen bjuds på frukt som exempelvis banan och vatten ut sportflaskor. Allt för att förstärka känslan av fotbollstemat.

Som avslutning kan man göra en skattjakt som nämndes ovan under lekar och sedan avsluta kalaset utomhus så att barnens föräldrar enkelt och smidigt kan hämta upp sina barn påklädda, mätta och glada med varsin godispåse i handen.