Flygkollisionen över Kamjanske

Den 11:e augusti 1979 kolliderade två ryska Tupolevplan i närheten av den ukrainska orten Kamjanske. På det ena planet, som hade lyft från Donetsk, fanns det uzbekiska fotbollslaget Pakhtakor som var på väg till Minsk för att spela mot Dynamo Minsk i den högsta sovjetiska ligan. Samtliga av de 178 personerna ombord på de båda planen omkom.

Flygolyckan berodde på att det satt en mycket oerfaren flygledare och ledde planen vid det aktuella tillfället. Luftrummet var i vanliga fall mycket vältrafikerat men den här dagen komplicerade en utflykt av Sovjets ledare, Leonid Brezjnev, situationen ytterligare. Han skulle flyga till Krim och andra flygplan fick således flytta till andra rutter och situationen för flygledarna blev stressigare än vanligt.

Den unge flygledaren gjorde flera misstag och missuppfattade flera meddelanden från de två planen. Hans handledare upptäckte situationen för sent men försökte få det ena planet att stiga för att undvika en kollision. Han mottog ett svar som inte gick att uppfatta men han antog felaktigt att det var en bekräftelse på hans order. I själva verket hade inte piloterna på planet uppfattat att de skulle stiga till en annan höjd och de två passagerarplanen kolliderade på 8400 meters höjd.

Pakhtakor som var Uzbekistans stolthet sörjdes av befolkningen men laget byggdes upp igen och fortsatte i högsta ligan.