Heyselkatastrofen

Den 29:e maj 1985 möttes de europeiska storlagen Liverpool och Juventus i Bryssel för att spela Europacupfinal. Den dagen mötte 39 fotbollssupportrar döden, och över 600 skadades i en av fotbollsvärldens största katastrofer.

UEFA hade valt den 55 år gamla Heyselstadion i Bryssel för matchen. De två lagens representanter ville få matchen flyttad, dels på grund av Heyselstadions usla skick och dels för dess begränsade kapacitet. Heyselstadion kunde rymma 60000 åskådare. Samtidigt var både Barcelonas Camp Nou och Real Madrids Santiago Bernabéu tillgängliga för spel den aktuella dagen, men UEFA vägrade flytta matchen. Det är svårt att få tag på biljetter till Europacuperna, och då är det bra att man kan spela bowling i Stockholm närsomhelst. Fotbollen kan man ju alltid kolla på TV, i lugn och ro.

Katastrofen

De båda lagens supportrar hade tilldelats ståplatsläktarna bakom målen. På båda kortsidorna fanns tre ståplatssektioner. På långsidorna fanns sittplatser vars biljetter gått till neutrala åskådare. Av någon anledning hade det belgiska fotbollsförbundet sålt tre sektioner till Juventus-supportrarna men endast två sektioner till Liverpool-fans. Den tredje sektionen på Liverpools sida var avsedd att säljas till neutrala åskådare. Man tänkte sig att biljetterna skulle gå mest till belgare och fransmän.

I Belgien bor det många italienare. Många av dem fick tag på biljetter till sektionen bredvid Liverpoolfansen. Dessutom hade det sålts en hel del biljetter till den sektionen av italienska researrangörer. När matchstarten närmade sig stod det alltså många Juventus-fans alldeles intill de trängda Liverpoolsupportrarna. Eftersom stadion var i så dåligt skick hade en hel del engelsmän kunnat komma in genom att helt enkelt sparka hål i väggarna.

Mellan de två kokande sektionerna fanns ett föga avskräckande stängsel av hönsnät, samt en mycket gles skara poliser. Ungefär en timme före matchstart började de två lagens supportrar bli allt vildare. De hånade varandra och började kasta stenar mot varandra. Stenarna fick de lätt tag på från den söndervittrande arenan. Nu började en grupp Liverpool-fans riva ned staketet och rusa mot den “neutrala” sektionen. Publiken som stod där fick panik och började fly undan. Det fanns en 2,5 meter hög mur på sektionens andra sida. Mot den pressades nu mängder med åskådare. En del trampades ned och många kvävdes. Till slut gav väggen vika och publiken kunde undkomma, men då var många redan döda. Av de omkomna var 32 italienare, fyra belgare, två fransmän och en engelsman.

Efterverkningar

Det morbida i händelsen är att matchen spelades trots katastrofen. Ungefär två timmar försenad satte matchen igång men spelarna ville inte genomföra den. Det var UEFA, de belgiska myndigheterna och Bryssels poliskår som menade att matchen måste spelas för att undvika ännu mer oroligheter och kaos. Matchen vanns av Juventus. Efter katastrofen på Heyselstadion blev engelska lag bannlysta från spel i Europa under fem år, Liverpool i sex.

Detta spelförbud i Europa ledde till att engelsk fotboll under många år låg i bakvattnet, men det ledde även till att Premier League utvecklades. En annan positiv följd av katastrofen blev att man såg över arenasäkerheten. Man tog till exempel bort ståplatsläktare och såg över hur man kan arbeta bättre med publikkontroll.