The Battle of Santiago

Under gruppspelet i fotbolls-VM 1962 spelades den match i fotbollshistorien som allmänt anses som den våldsammaste och fulaste drabbning som har setts på en fotbollsplan. Matchen spelades den 2:a juni i Santiago mellan värdnationen Chile och Italien. Det hade redan varit en hel del stökiga matcher i gruppspelet. Till exempel hade domaren i matchen mellan Argentina och Bulgarien blåst 69 frisparkar, det blir en var 78:e sekund.

Stämningen mellan chilenarna och italienarna var redan på kokpunkten före matchen på grund av vissa skriverier om chilenare och Santiago i italiensk press. Man kan säga att det inte var några smickrande texter precis. Chiles spelare gick hårt ut redan från matchstart och den första frisparken kom redan efter tolv sekunder. Chilenarna sparkade lika mycket på italienarna som på bollen och de spottades. Chiles Leonel Sánchez klippte till en italienare och knäckte näsan på honom utan åtgärd från domaren. När en italienare hämnades blev han utvisad efter bara fyra minuters spel.

Stämningen var krigisk mellan lagen och polisen, som var på plats för att hålla koll på publiken, fick ingripa på planen mellan spelare fyra gånger under matchen. Leonel Sánchez, som även extraknäckte som boxare, lade sig på bollen vid ett senare tillfälle och en italienare sparkade loss den från honom. Sánchez reste sig upp och gav italienaren, Mario David, en rak vänster, men blev inte utvisad. Linjedomaren var precis vid situationen men gav inte någon assistans till huvuddomaren, Kenneth Aston, från England. När David en stund senare hämnades på Sánchez åkte han ut.

Matchen urartade mer och mer. Efter den första halvleken hade Aston lagt på minuter för att kompensera för alla spelavbrott. Dock fortsatte alla skärmytslingar under andra halvlek och då de sista sekunderna av matchen förvandlades till ett allmänt slagsmål mellan chilenska och italienska spelare och inrusande polismän, samlade Aston sina assisterande och lämnade planen utan att bry sig om några tilläggsminuter. Matchen slutade 2-0 till Chile.

Stämningen mellan Italien och Chile var dålig långt efter den här matchen. I Italien fick militären skydda det chilenska konsulatet och i Chile blev inte italienare serverade på restauranger eller kunde få någon annan service.

I Italien stod inte domaren, Kenneth Aston, högt i kurs, vilket kan förstås. Han anses ändå tappert ha försökt få matchen att genomföras till slut. Han borde kanske ha blåst av den och låtit den spelas vid ett senare tillfälle. Aston uppfann senare de gula och röda korten som skulle göra det tydligare för spelare och publik vad domaren menade. Språkförbistringen kan ha varit en bidragande orsak till kaoset i Santiago. Aston utvecklade flera andra hjälpmedel på planen. Det var han som införde domarens svarta dräkt, fjärdedomare, färgglada flaggor till linjemännen samt tavlan som visar vilka spelare som skall bytas ut.