Hillsborough – 1989

Den 15:e april 1989 skulle semifinalen i FA-cupen spelas mellan Liverpool och Nottingham Forest. En serie olyckliga händelser och beslut ledde till att 96 supportrar avled den dagen. Matchen skulle spelas på neutral mark och Sheffield Wednesdays arena Hillsbourough valdes för ändamålet.

Det ansvariga polisbefälet hade aldrig lett ett så stort arrangemang tidigare. Han hade fått uppgiften två veckor innan och hade ingen erfarenhet av fotbollsmatcher. Då Liverpoolsupportrarna anlände till vändkorsen vid de västra och norra läktarna var det inte långt kvar till avspark. De anlände ganska sent eftersom de leddes runt arenan för att inte konfronteras med Nottinghamsupportrar. Polisen hade av samma anledning beslutat att stänga av sju vändkors på platsen. Polisen hade dessutom inte upprättat avspärrningar utanför arenan som kunde ha lett publiken fram till vändkorsen på ett mer ordnat sätt.

Den stora Liverpoolskaran hörde hur publiken inne på arenan jublade när spelarna kom in på planen och de ca 5000 åskådarna som fortfarande var utanför grindarna började trycka på. Polisen kunde ha beslutat att fördröja matchstarten men detta gjordes inte. Trycket vid vändkorsen ökade dramatiskt och nu kom nästa ödesdigra beslut av polisledningen. De öppnade tre utgångsgrindar för att minska på trycket utanför arenan, vilket ledde till att fansen började rusa mot läktarna eftersom det bara var minuter kvar till matchstart. De flesta av de 2000 fansen som kom genom grind C rusade ner i tunneln som ledde till ståplatsläktarna bakom målet. Där var sektionerna dessvärre redan överfulla men ingen polis eller arenapersonal fanns på plats för att dirigera publiken till tommare läktare.

Nu blev situationen på läktarna bakom målet katastrofal och flera människor började klämmas ihjäl. De försökte desperat komma över stängslet och ut på planen. 15.05 avbröts matchen och vidden av katastrofen började gå upp för polisen. Senare skyllde polisen ifrån sig på berusade Liverpoolfans. Efter 30 års utredande har rättegången mot polisbefälet äntligen börjat i januari 2019.