Maradona eller Pelé

Det är otroligt jämt mellan fotbollspelarna Maradona och Pelé när man försöker komma överens om vem som är tidernas största fotbollsspelare. Dagens fotbollsfans har dessutom helt andra preferenser men de båda spelarna står sig imponerade även bland dagens unga fotbollsintresserade. Det är svårt att säga vad som gör att just dessa två spelare spelare utmärker sig så mycket, jämfört med alla stjärnor som passerat sedan dess. Förmodligen är det sättet de på helt egen hand kunde avgöra inte bara en match, utan ett helt världsmästerskap.

Diego Maradona

Under 1980 talet fanns det en spelare man talade om som “den största” och fortfarande anser många att han fortfarande är det. Diego Armando Maradona var en argentinsk fotbollspelare som föddes 1960 i en förort utanför Buenos Aires. 1986 tog han, med det argentinska landslaget, hem guldet i fotbolls-VM och utnämndes till turneringens bästa spelare och stod på toppen av sin karriär. I slutet av sin karriär gjorde han även en uppmärksammad comeback i USA VM 1994. Den då kraftigt överviktiga Maradonna, kom i form rekordsnabbt, från träning med hjälp av allt ifrån hemmagym, till mängder av löpning.

En gudabenådad dribblare

Maradona kännetecknades av sitt dribblande spel och snabba vändningar. Han gick även till historien för annat än rent fotbollsmässiga kvaliteter. I VM 1986, myntades uttrycket “Guds hand” som tillkom då Maradona använde sin hand mot bollen, då han nickade in 1-0 målet mot England. Målet förklarades av Maradona själv på den efterföljande presskonferensen vara “Guds hand”. I samma match blev han även för evigt historisk när han från egen planhalva dribblade förbi fem utespelare och gjorde mål.

Pelé

En av de största fotbollslegenderna genom alla tider är Pelé, som egentligen heter Edison Arantes do Nascimento. Han föddes 1940 i den brasilianska staden Três Corações. Många anser honom vara den absoluta galjonsfiguren för modern fotboll och han är främst ihågkommen för sin kapacitet att få in bollen över motståndarens mållinje. Enligt statistik gjorde Pelé 1281 mål fördelat på 1363 matcher, vilket i snitt betyder att han gjorde minst ett mål varje match han ställde upp i.

Mer än en skyttekung

Det var inte bara förmågan att göra mål som gjorde honom till en svår motståndare, han var även vida känd för en bländande teknik, spelförståelse och snabbhet. Han tillhörde inte de längsta spelarna men var en utmärkt huvudspelare och han anses vara den mest kompletta spelaren någonsin.

Debuterade som 17 åring i Sverige

Den stora debuten för Pelé skedde under världsmästerskapen 1958 i Sverige, då han under en stor succé medverkade till att Brasilien tog sitt allra första VM-guld. Det var just Sverige som stod på motståndarsidan i finalen, som också blev historisk för den svenska fotbollshistorien. Pelé själv stod för två mål i finalen och han blev genast en av de stora. På klubblagsnivå hade Pelé många framgångar med sitt lag Santos FC och vann flera titlar bland annat i Sydamerikas motsvarighet till Champions League. Han spelade mellan åren 1956 -1974 i samma klubblag och efter några år i New York Cosmos avslutade han sin karriär 1977.