Svenska VM-framgångar

De svenska VM-framgångarna är stora, speciellt för ett så pass litet land. Efter att ha kvalat in till samtliga VM-slutspel har det blivit en silvermedalj och två bronsmedaljer. I sommar är det återigen VM-slutspel med svenskt deltagande, denna gång i Frankrike.

Även herrlandslaget har lyckats vinna en silvermedalj och två bronsmedaljer i fotbolls-VM, men de har haft tolv VM-deltagande på sig att samla ihop medaljerna. Damerna har lyckats vinna lika många medaljer på endast sju försök. Vinner tjejerna en medalj i Frankrike också har de vunnit medalj i varannan VM-turnering som de deltagit i. Damlandslaget har dessutom vunnit EM-medaljer. Ett guld, tre silver och ett brons har det blivit under åren. Herrlandslaget har aldrig vunnit något i EM.

Sveriges herrlandslag har deltagit i några minnesvärda VM-slutspel. Det som dagens fotbollsälskare alltid minns och refererar till är slutspelet i USA 1994. Det var sommaren då vi grävde guld och vann ett brons efter flera dramatiska matcher. Efter att ha kommit tvåa i gruppen efter att bland annat ha spelat oavgjort mot Brasilien fick Sverige möta Saudiarabien i åttondelsfinal. Efter en betryggande vinst kom eldprovet i kvartsfinalen. Sverige ställdes mot Rumänien i en mycket dramatisk drabbning. Sverige tog ledningen men hamnade senare i underläge 2-1 och fick dessutom Stefan Schwarz utvisad. Efter en mycket sen kvittering av Kennet Andersson blev det straffsparksavgörande där Thomas Ravelli klev fram och gav Sverige vinsten. I semifinalen blev det svensk förlust mot Brasilien med 0-1. I matchen om tredjeplatsen tofflade Sverige till Bulgarien i en riktig urladdning och vann matchen övertygande med 4-0.

Turneringen på hemmaplan 1958 måste nog ändå framhållas som svensk herrfotbolls största framgång. Efter ett fantastiskt bra genomfört slutspel där Sverige slog ut både Sovjetunionen och Västtyskland kom Sverige till finalen och mötte Brasilien. Sverige gjorde första målet och hade en fin chans på 2-0, men Brasilien kvitterade fem minuter efter Sveriges mål. Sedan lade de tekniska brasilianarna in en eller två växlar till och körde ifrån de tappert kämpande svenskarna. Under detta VM fick världen lära känna Garrincha, Pelé och Vavá bland alla de andra härliga spelarna från Brasilien. Detta var Brasiliens första VM-vinst och i Brasilien lever fortfarande minnet av denna turnering. Sverige och Råsunda lever i hjärtat hos många brasilianare fortfarande efter 60 år.

Under herrfotbolls-VM 1950 i Brasilien vann Sverige bronset efter en vinst mot Spanien. Det var under detta VM som Brasilien skulle defilera i mål men Uruguay satte käppar i hjulet och besegrade Brasilien med 2-1 i den sista matchen på Maracanastadion. Sverige förlorade med 7-1 mot Brasilien i det andra gruppspelet. Det här VM-slutspelet avgjordes genom ett rent gruppspel. Vinnarna av de fyra första grupperna gjorde upp om fördelningen av platserna 1-4 genom ett nytt inbördes gruppspel. Det måste framhållas att Uruguay fick en mycket lätt resa i första gruppen eftersom varken Turkiet eller Skottland kom till VM. Det räckte sålunda för Uruguay med en vinst mot Bolivia för att ta hem förstaplatsen i gruppen medan Brasilien fick spela tre matcher i sin grupp.

Det svenska herrlandslaget har även tagit sig till åttondelsfinal ett par gånger och till kvartsfinal tre gånger.