Världens största fotbollskatastrof

Den fotbollsrelaterade katastrof som har kostat flest människoliv inträffade den 24 maj 1964 i Peru. Det var under en match mellan Peru och Argentina i kvalet till de Olympiska spelen i Tokyo. För Peru, som låg på andra plats i kvalet, var det en särskilt viktig match eftersom de skulle möta det otroligt vassa brasilianska landslaget i den avslutande matchen. Peru skulle behöva minst ett oavgjort resultat mot Argentina.

Matchen spelades på den fullsatta Nationalstadion i Lima. Det var minst 53 000 i publiken. Argentina ledde med 1-0 när det var sex minuter kvar av ordinarie tid. Efter ett anfall av Peru skulle en argentinsk spelare rensa undan bollen. Då stack en av Perus spelare fram foten och blockade undanrensningen. Bollen studsade på hans fot och in i Argentinas mål. Domaren från Uruguay godkände inte målet utan hävdade att peruspelaren spelat ojust.

Det utbröt lynchstämning på läktaren och ett par ur publiken rusade in på planen. En av dem anföll domaren. Polisen jagade ifatt åskådarna och förde dem av planen, men deras ingripande var så våldsamt att stora delar av publiken blev vansinniga på poliserna och nu försökte fler personer storma planen. Polisen beslöt att skjuta tårgas mot de mest upprörda delarna av publiken. Tårgasen ledde till att panik utbröt och publiken började fly mot utgångarna.

Utgångarna låg i änden på tunnlar som ledde ut ur stadion, och för att komma till tunnlarna måste man ta sig ned för några trappor. Dessvärre var utgångarna fortfarande stängda som de brukade vara under match. Publiken som tryckte på bakifrån kunde inte se detta utan de fortsatte ta sig ner i tunnlarna och trycka på. Framme vid de stängda utgångarna pressades människor ihjäl och många andra blev ihjältrampade. Ingen som stannade inne på stadion dog. Men i tunnlarna och i trapporna dog 328 personer av kvävning och interna blödningar.

Till slut gav portarna vika för det oerhörda trycket från massan och publiken vällde ut på gatorna utanför stadion. Nu rådde upploppsstämning bland de uppretade fotbollsfansen och de gick bärsärkagång utanför stadion. De brände bilar och kraschade butiker och boningshus i närheten. Polisen bekämpade upploppet med sina skjutvapen och i dessa aktioner dog flera andra personer, ingen vet hur många.

Det rapporterades om flera skottskadade personer som förts till sjukhus men den åklagare som utredde händelserna hittade aldrig dessa personer. De blev bortförda från sjukhusen av någon som inte ville att det skulle komma fram att det fanns dödsoffer som var skjutna. Personer som rapporterats som saknade fanns inte bland de 328 inne på stadion. Peru utredde aldrig händelsen.