VM i Sverige 1958

1958 arrangerades herrfotbolls-VM i Sverige. Matcherna spelades på tolv arenor i södra delen av landet. Alla Sveriges gruppspelsmatcher spelades på Råsunda i Solna. VM 1958 innehöll ett flertal positiva inslag. Det främsta av dem var att Brasilien äntligen fick vinna sitt första VM.

Andra roliga inslag i VM var att Argentina spelade igen efter sin långa VM-bojkott och förväntningarna var höga på favoriterna men de slutade sist i gruppspelet. För första och hittills enda gången var dessutom alla de brittiska landslagen med i samma VM. Stjärnor som tändes var Pelé, Garrincha och Vavá i Brasilien och Just Fontaine i Frankrike som dessutom blev skyttekung med sina 13 mål.

Brasilien som har världens mest älskade landslag spelade mot Sverige i finalen och vann med 5-2. Den moraliska finalen var nog ändå semifinalen mellan Frankrike och Brasilien som även den slutade 5-2 till Brasilien. Sveriges semifinal mot Västtyskland innehöll den klassiska avslutningen av Kurt “Kurre” Hamrin, samt Lennart “Nacka” Skoglunds enda landslagsmål.

Ibland pratas det om att Sverige inte platsade i VM 1958 men när man tittar på matcherna ser man att Sveriges landslag faktiskt var ett av de bättre. Sverige slog ut Sovjetunionen, regerande olympiamästarna, i kvartsfinalen och slog ut Västtyskland, regerande världsmästarna, i semifinalen. Det här var det första VM där Svenska Fotbollsförbundet tillät utlandsproffsen att delta, vilket möjliggjorde att bland andra Skoglund, Hamrin och Nils Liedholm kunde spela.

Fotbolls-VM 1958 var ännu ett bevis på att värdnationer brukar gå långt i turneringen. Det finns ju bara en hemmanation under VM, d.v.s. värdnationen. De har två stora fördelar under spelet, dels har de den tolfte spelaren på läktaren och dessutom extra motivation. Som det så ofta hävdas slår motivation för det mesta klass.